Verbeterde communicatie tussen huisarts en apotheek

In een ideale situatie hebben huisarts en apotheker beide toegang tot actuele patiënt- en medicatiegegevens. Helaas is dit niet altijd het geval. Pas als de zorgverlener toegang heeft tot dezelfde actuele informatie kan de juiste behandeling worden gefaciliteerd.

"Gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid zijn twee van de grootste uitdagingen in het zorg-IT landschap", begint Paul Witteman, directeur van HealthConnected. "Alle betrokken partijen: huisarts, apotheker en ook zeker de patiënt hebben baat bij een actueel medicatie-overzicht. De integratie van onze systemen is dus een logische stap", gaat hij verder. "Ze ontwikkelen een van de modernste apothekersplatformen die er zijn en ze delen onze visie voor een verbonden eerstelijnszorg.

"HealthConnected heeft niet alleen de visie, maar ook het technische fundament om een platform voor de toekomst te zijn. Onze samenwerking moet de communicatie tussen huisarts, huisartsenpost en apotheker verbeteren én efficiënter maken", laat Alfred Godeke, algemeen directeur van SmartMed, weten. "Voor alle betrokkenen willen we aanzienlijke vermindering van administratieve lasten realiseren, door databeschikbaarheid voor de zorgverlener én de patiënt. We zien veel kansen en bieden graag oplossingen voor de zorgverleners in het werkveld. Samen met HealthConnected gaan we die waarmaken."

De focus op drie kernwaardes

De kernwaardes van de samenwerking tussen HealthConnected en SmartMed zijn gegevensuitwisseling, databeschikbaarheid en informatiebeveiliging. Het hoofddoel is om de apotheker en de huisarts efficiënter te laten samenwerken.

Paul Witteman: "Het is cruciaal dat alle betrokkenen bij de behandeling van een patiënt toegang hebben tot de relevante gegevens, zoals medicatie-historie, allergieën en labwaarden. Deze gegevens moeten voor alle partijen up-to-date zijn om dit proces te stroomlijnen en fouten te voorkomen. Bij alle vormen van gegevensoverdracht komt uiteraard informatiebeveiliging kijken."

Alfred Godeke vult aan: "Het programma Medicatieoverdracht van Ministerie van VWS in het kader van Medicatieproces 9 (MP9) en de toestemmingsverlening via MITZ zullen hiervoor een belangrijk fundament vormen."

De samenwerking tussen SmartMed en HealthConnected gaat van start in maart 2024 en zal in fases worden uitgewerkt.

Geschreven door

HealthConnected, Redactie

Meer publicaties door HealthConnected  >
HealthConnected
Link gekopieerd!
Gerelateerde onderwerpen